top of page
  • Foto van schrijverDog Mom

Je hond, zijn neus.. snuffelend de dag door.

Bijgewerkt op: 5 jun. 2022
Voor een hond bestaat er niet zoiets als 'frisse lucht'.


Elke ademhaling zit vol met informatie - in feite komt wat elke hond over de wereld weet meestal via zijn neus.


Dus haal diep adem (door de neus, .. adem in..) en laat me je meenemen op een geurreis..LEUK OM JULLIE TE BESNUFFELEN
'Kom op, schiet op, we komen te laat. We moeten snel doorlopen; Ik heb geen tijd voor je te laten snuffelen. Laten we GAAAAAN!"Klinkt dit als je typische ochtendwandeling?

Je haast je om je dagelijkse route met je hond af te werken, en hij wil alleen maar snuffelen. Hoewel het je misschien afremt, blijkt dat je hond misschien meer haalt uit het 'lezen' van de ochtendplas dan door een langere afstand te lopen zonder te stoppen om te snuffelen.


Of 'begroet' uw hond elke bezoeker met een snuifje in het kruis? Zo gênant voor alle betrokken partijen, behalve voor degene die aan het snuffelen is.cartoon tekening hond aan het snuffelen


WAAROM SNUFFELEN HONDEN?Honden verkennen en 'zien' ze de wereld voornamelijk door hun neus."De reukzin van alle honden is hun primaire toegangspoort tot de wereld om hen heen."

Robert CraisVolgens Dr. Alexandra Horowicz, hondenonderzoeker en auteur van Being a Dog: Following a Dog into the World of Smell, hebben honden 50 keer zoveel geurreceptoren als mensen. Ze hebben ongeveer 300 miljoen geurreceptoren in hun neus, en een extra orgaan, het vemoronasale orgaan, boven hun gehemelte en onder hun neus. Dus terwijl uw hond de grond likt en de lucht proeft, verwerft hij uiterst gedetailleerde informatie via zijn superieure reukorgaan.
Mensen hebben slechts ongeveer 5 miljoen geurreceptoren in onze neuzen, maar sommige rassen hebben meer dan 100 miljoen.Nog een ongelooflijk feit dat ze met ons deelt: honden ruiken afzonderlijk met elk neusgat - ze ruiken 'in stereo'. Hierdoor kunnen ze snel bepalen uit welke richting een bepaalde geur komt.


SNUFFELEN IS GOED VOOR JE HOND


Het is goed voor hun gezondheid. Snuffelen verlaagt de hartslag van een hond. Studies toonden aan dat dit effectiever was bij een langere lijn en nog meer bij een losse lijn. Hoe intenser het snuffelen, hoe meer de hartslag daalt. Ze ervaarden een lagere hartslag bij het snuffelen, ongeacht hun leeftijd, grootte of geslacht.Honden die niet mogen snuffelen tijdens wandelingen, kunnen hogere stress- en angstniveaus hebben dan honden die kunnen snuffelen wanneer ze maar willen. Ze kunnen overprikkelbaar of reactief zijn. Ze kunnen constant alert zijn en met hun ogen naar dingen kijken. Snuiven is rustgevend en kan deze stress helpen verminderen.HOE KUN JE JE HOND HELPEN?Maak eerst de wandelingen van uw hond plezierig door meer kans te geven om te snuffelen. Brandkranen en boomstammen zijn niet iets om voorbij te rennen of te vermijden. Het zijn belangrijke informatiebronnen voor uw hond. U wilt echter niet uw hele wandeling aan dezelfde boom ruiken. Gebruik je "laat het"-signaal om je hond te vertellen wanneer het tijd is om verder te gaan. Beter nog, beloon korte stukken loslopen met regelmatige snuffelpauzes. Leer een "go sniff"-cue wanneer het tijd is voor de pauze, zodat uw hond weet dat het goed is om te ontspannen en wat geurtjes op te vangen.Laat honden gebruiken wat hun moeders ze hebben gegeven. Ze hebben neuzen die net zo belangrijk voor hen zijn als onze ogen voor ons.Voor uw hond gaat die ochtendwandeling eigenlijk ongeveer als volgt:


Jij : We moeten ons haasten.


HOND: Wacht.. waaaaacht... dit is GEWELDIGE info.. !


Jij: laten we gaan.


HOND: Maar je hebt geen idee! De Boxer van verderop in de straat verwacht een nestje! Ik las het in de dagelijkse Pee Mails..
SNUFFELEN VOOR SENIOREN HONDEN THUISLaten we ook onthouden dat snuiven des te belangrijker is voor oudere honden of honden die herstellende zijn of een gezondheidsprobleem hebben met beperkte mobiliteit.


Geef ze speelgoed en spelletjes of zelfs een snuffelmat zodat ze hun lekkernijen kunnen opsnuiven. (Dit kan zelfs een oude handdoek zijn die je gebruikt met wat lekkers erin verstopt. Maak je geen zorgen, je hond zal ze wel vinden.
CONCLUSIELaat je hond snuffelen, ze hebben het nodig voor hun gezondheid. Je zult merken dat ze dieper slapen en dromen als ze de kans krijgen om meer te snuiven (ik merk het als Grigri de kans krijgt om te snuiven... ze dromen levendiger)
ondertekend


een dogmom, wachtend tot "zeer trage lezer" - Grigri is klaar met het lezen van zijn peemail


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page