top of page
  • Foto van schrijverDog Mom

Waarom plassen honden tegen bomen?


tekening waarom plassen honden tegen bomen blog

Elke hondenbezitter heeft zijn hond wel ergens tegen zien plassen. Van brandkranen tot andere honden, wanneer uw hond de kans krijgt, zal hij "het 't laten vliegen". Hoewel dit duidelijk een normaal en natuurlijk onderdeel van elk dier is, kan het een uitdaging en soms frustrerend zijn om te controleren waar uw hond de neiging heeft om te plassen. Geen enkele hondenbezitter wil dat zijn bezittingen worden geruïneerd door een uit de hand gelopen plasmachine.


Honden hebben een evolutionaire drang om dingen op hun territorium te markeren. In de moderne wereld hebben honden echter niet echt een vast territorium. Ze brengen een groot deel van hun tijd door in onze tuin en huizen. Maar als je gaat wandelen, is het nog steeds niet ongewoon om ze tegen bomen te zien plassen.


Het is hun manier om andere honden te vertellen dat ze er waren - en dat die boom nu hun eigendom is :).

Sommige honden zijn meer geneigd om in bomen te plassen dan andere. Mannetjes zullen vooral een boom markeren als ze een krols vrouwtje ruiken. De twee honden hoeven helemaal niet bij elkaar in de buurt te zijn. Als het mannetje ruikt dat het vrouwtje op een gegeven moment langs liep, zal hij waarschijnlijk de behoefte voelen om te markeren.


Zowel mannetjes als vrouwtjes die niet zijn gecastreerd of gesteriliseerd, hebben een grote kans om te markeren, wat meestal gepaard gaat met plassen op een boom of twee... drie..


Leeftijd is ook een essentiële factor. Puppy's markeren meestal geen bomen. Dit gedrag komt vaak pas tot wasdom als het dier volwassen is. Het zijn de hormonen rond de puberteit die hen de drang geven om hun ruimte te markeren en op te eisen.


Hoe u kunt voorkomen dat uw hond in bomen plast?


In het park

Het kan een hele klus zijn om te voorkomen dat uw hond op bomen in het park plast, vooral als er overal bomen staan. Maar de beste manier om te voorkomen dat uw hond in bomen in het park of in andere buitenruimtes plast, is door hem naar een plek uit de buurt van bomen te brengen om te plassen.


Hoewel hondenurine ook wat schade aan het gras kan veroorzaken, is het ook belangrijk om te onthouden dat u niet verantwoordelijk bent voor het landschap in het park, dus het is oké dat uw hond in het gras of zelfs in een boom plast als het niet kan voorkomen.


In je achtertuin

Voorkomen dat honden plassen op bomen in uw achtertuin is een beetje eenvoudiger. Een van de beste dingen die u kunt doen, is uw hond van jongs af aan te leren waar hij naar het toilet moet. Door uw hond te trainen om in een bepaald gebied te plassen en hem iets lekkers te geven als hij in dat gebied gaat, kunt u voorkomen dat hij op bomen of op uw andere planten plast.


of installeer een Pee Guard

Nee, we bedoelen niet dat je iemand moet inhuren als lijfwacht voor je boom, alleen om hem te beschermen tegen de urine van je hond! Een plasbeschermer is eigenlijk een handig hulpmiddel dat kan worden gebruikt om te voorkomen dat uw hond dicht genoeg bij de boom komt zodat zijn urineboog zijn doel niet raakt.


Ze zijn vergelijkbaar met kerstboomrokken in termen van hun concept, namelijk dat ze zich om de basis van de boomschors wikkelen om als een hek te fungeren tussen boom en hond.


Plassen op bomen is een normaal onderdeel van hondengedrag, omdat het honden in staat stelt hun territorium af te bakenen of om andere honden te laten weten dat ze er zijn geweest.


Honden plassen op bomen als onderdeel van een gecompliceerde reeks sociale interacties. Dit kwam waarschijnlijk uit hun verleden als territoriale dieren, toen ze bomen gebruikten als markeringsposten om te laten zien wat hun territorium was en wat niet.


Het is tegenwoordig echter is het meestal slechts een sociale interactie tussen honden.

Honden gebruiken bomen vaak als 'community bulletin boards'.


De urine kan de boom echt schaden als deze constant als markeringspaal wordt gebruikt. De ammoniak kan de boom verbranden, terwijl de stikstof in de urine de bodem kan aantasten. Kleinere en jongere bomen zijn vaak vatbaarder voor dit soort schade, dus het is aan jou of je dat gedrag wilt laten voortduren. Als u ervoor kiest om dit te voorkomen, hopen we dat u enkele van onze suggesties nuttig vond.


getekend,

hondenmama van een zeer 'plasserige' hond

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page