Picture this .. Je beste vriendin is op bezoek en plotseling is je hond haar been aan 't berijden !
Nadat je de hond in een andere kamer hebt gezet en je duizendmaal hebt verontschuldigt, blijft de vraag waarom bespringen honden je benen, de kussens, de pantoffels en soms de afschuwelijk uitziende opgezette giraf die betere dagen heeft gekend...
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige honden hun speelgoed bespringen, waarom honden op je benen springen (of erger nog, op de benen van je gasten), en waarom sommige gecastreerde (en zelfs vrouwelijke) honden zich bezighouden met het bespringen van voorwerpen?
Laten we, voor alle beschaamde hondenbezitters, eens kijken naar mogelijke redenen waarom uw hond op knuffels of kussens rijdt en hoe u deze kunt stoppen.
Reden 1: dominantie
Het blijkt dat bespringen niet een gedrag is dat alleen beperkt is tot paren. Honden zullen springen of anderen bestijgen als een vorm van bevestiging van hun dominantie.
Dit is, althans gedeeltelijk, aangehaald als een veelvoorkomende reden waarom gecastreerde honden plotseling naar de familiekat gaan: dit gaat veel meer over territorium dan iets anders, en hetzelfde zou moeten gelden voor honden die mensen aanvallen en tegen hun benen stoten .
Voor gecastreerde honden die bokken, lijkt de aanbevolen oplossing afleiding te zijn.
Leid uw hond af met zijn favoriete speeltje, een traktatie, een weggegooide stok. In het geval dat honden niet worden gecastreerd, raden veel eigenaren van gezelschapsdieren en dierenartsen aan dat mensen hun hond naar de dierenarts brengen om te worden gecastreerd.
Reden 2 : Rijden door opwinding
Rijden door opwinding komt vaker voor bij reuen, maar kan bij beide geslachten voorkomen. Een hond die bijzonder opgewonden wordt door speeltijd of het ontmoeten van andere honden, kan op andere honden of objecten gaan rijden als een manier om hun opwinding te kanaliseren.
Het gebeurt regelmatig dat jonge reuen op andere honden rijden wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten, omdat ze een golf van opwinding, met de bijbehorende hormonen ervaren als ze een nieuwe hond ontmoeten.
Dit heeft meestal weinig te maken met dominantie of agressie, maar kan er wel voor zorgen dat een ontmoeting escaleert tot een gevecht, en daarom moet het rijden worden gestopt zodra het begint.
Als je hond dit vaker doet, zul je tijdens wandelingen goed op moeten letten. Leer je hond bij je te blijven, of houd hem aan de lijn. Stop rijgedrag meteen, en laat je hond andere honden niet op deze manier lastigvallen. Straf je hond niet, maar leid hem af met een speeltje of een snack, en neem je hond mee.
Bij speelgoed kun je hetzelfde doen. Als je hond ergens opgewonden over is, kan hij door een toename in hormonen zoals testoron de behoefte voelen om op kussens of knuffels te rijden. Leid je hond weer af en neem de knuffel weg.
Houd er rekening mee dat je hond in plaats daarvan andere dingen kan zoeken om op te rijden. Dit is normaal gedrag, dus je moet consequent zijn in het verwijderen van het object waar je hond op rijdt. Geef je hond iets anders om te doen, zoals een kauwsnack of een gevulde kong.
Reden 3 : Reactie op stress
Is uw hond overmatig gestrest? Het bespringen zou hun manier kunnen zijn om hun stress te projecteren – ja, op dezelfde manier waarop iemand een vreselijke dag op het werk heeft, thuiskomt en dan een hele kom ijs met een lepel opeet.
In dat geval kan uw hond baat hebben bij een consult met een hondengedragsdeskundige die het probleem van uw hond kan diagnosticeren en goed kan behandelen, en hopelijk de oorzaak van de stress kan aanpakken. Het sleutelwoord lijkt te worden herhaald: Afleiding. Zoek de oorzaak van de stress van uw hond en kijk of u de spanning kunt verlichten en hem van zijn gewoonte kunt afleiden.
Uw beste kans hier om hun dwang te genezen is het vinden van de hoofdoorzaak van hun stress en het omgaan met die. Over dwang gesproken…
Reden 4 : Rijden voor aandacht
Rijden kan aangeleerd gedrag zijn. Een puppy begon misschien te rijden toen hij in de puberteit kwam, maar hij merkte dat hij je aandacht trok wanneer hij dat deed. Zelfs als je hond geen hormonale behoefte heeft om te rijden, kan hij ervoor kiezen om dit te doen, zodat hij je aandacht krijgt.
Dit is eenvoudig te verhelpen. Telkens wanneer je hond op een knuffel rijdt, verwijder je het speeltje en verlaat je de kamer. Hij is nu niet alleen zijn speeltje kwijt, maar hij heeft ook niet de aandacht gekregen die hij wilde. Hij zal snel leren dat rijden op zijn speelgoed hem niet de aandacht geeft die hij wil. Je kunt deze training voortzetten door je hond te belonen wanneer hij rustig wacht tot je hem zelf aandacht geeft.
Reden 5 : Rijden op objecten door stress
Elke hond ervaart stress, en elke hond gaat daar anders mee om. Ook als je hond stress ervaart, komen er hormonen vrij die rijgedrag kunnen triggeren. Het kan worden veroorzaakt door verschillende situaties, waaronder:
Een verhuizing
Komst van een baby
Nieuw huisdier
Overlijden in het gezin
Ziekte
Verbouwing in huis
Vuurwerk
Elke situatie die als eng wordt ervaren of die verschilt van de normale routine van je hond, kan stress gerelateerd gedrag veroorzaken, zoals rijden. Honden kunnen niet praten zoals wij kunnen, dus gebruiken ze hun gedrag om stress af te laten vloeien. Vergelijk het met nagelbijten bij mensen.
Om het rijgedrag in dit scenario te stoppen, moet je bepalen wat de stress bij je hond veroorzaakt. Het simpelweg verwijderen van het object zal hem er niet van weerhouden om te rijden, en de stress is natuurlijk nog steeds aanwezig. Je moet de trigger aanpakken om het gedrag te corrigeren.
In dit geval is het misschien het beste om een ​​hondengedragstherapeut te raadplegen om je te helpen de angsten van je hond te doorgronden. Houd bij wanneer je hond rijgedrag vertoont, en wat je die dag met hem gedaan hebt om een beter idee te krijgen van de gebeurtenissen die stressvol zijn voor je hond.
Reden 6 : Rijden door een aandoening of ziekte
De meest waarschijnlijke aandoeningen die rijgedrag veroorzaken, zijn allergieën en infecties. Beide veroorzaken een jeukende of geïrriteerde huid en het rijden kan helpen om de jeuk te verlichten. Ook ontstekingen van de geslachtsdelen kunnen de oorzaak zijn van rijgedrag.
Als je hond nog nooit eerder rijgedrag heeft vertoond en er niets is veranderd aan zijn dagelijkse routine, controleer dan de buik en de geslachtsdelen van je hond op irritatie en kale plekken. Als de huid rood is en andere tekenen van irritatie vertoont, is het aan te raden een dierenarts te raadplegen voor een controle.
Het behandelen van de allergie of infectie zal helpen om het rijden te stoppen, aangezien de trigger – de jeukende huid – er niet meer is. Zonder jeuk zal je hond waarschijnlijk niet meer de neiging voelen om op zijn speelgoed te rijden.
Wat doe je tegen rijden op knuffels of andere objecten?
Als je hond bijvoorbeeld een bench-training heeft gehad, leer hem dan om naar zijn bench te gaan als hij de deurbel hoort en laat hem naar buiten als hij kalm is en je gasten gesetteld zijn. Zorg ervoor dat je gasten je hond geen aandacht geven, zodat hij leert dat er niks bijzonders gebeurt als er mensen langskomen.
Straf je hond niet als je hem ziet rijden op een knuffel of een kussen. Hij begrijpt niet waarom je het als slecht gedrag beschouwt. Rijden is een natuurlijke handeling voor honden, of het nu gaat om reproductie of om hun emoties te uiten. Verwijder rustig het object waar je hond op rijdt, en richt de focus van je hond op iets anders. Als je je hond corrigeert wordt hij alleen maar nerveuzer, waardoor hij waarschijnlijk gewoon iets anders zal vinden om op te rijden.
Creëer een omgeving waarin je hond geen toegang heeft tot zijn knuffelbeesten zonder dat hij ze eerst heeft gekregen. Bewaar het speelgoed in een kist of bak met deksel, zodat je hond alleen met zijn speelgoed kan spelen als je er toezicht op hebt. Dit neemt de kans weg voor je hond om op zijn speelgoed te rijden zonder dat je het merkt en kan het succes van je training om het gedrag te corrigeren aanzienlijk vergroten.
Heeft jouw hond last van hump gedrag ?
Comments