top of page
  • Foto van schrijverDog Mom

Paws for Reflection - adopteer een oude hond


Het is weer die tijd van het jaar... Nee, ik heb het niet over Kerstmis, ik heb het over de 'Adopteer een senior huisdier'-maand.


Het perfecte moment om deze lieve oudjes in de spotlight te zetten en waarom iedereen minstens één keer in zijn leven een senior zou moeten adopteren (of er in ieder geval één zou moeten fosteren... om nadien een 'fosterfail' te worden en senior te adopteren!)


Wist je dat het adopteren van een oudere hond betekent dat je de opgekauwde stoelen en zindelijkheidstraining kunt overslaan en direct door kunt gaan met de beste aspecten van het hebben van een hond?


Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt, het cholesterolgehalte verbetert en zelfs het risico op een hartaanval vermindert.


Dus als u op zoek bent naar DE nieuwe antiverouderingsmedicatie... wel, oudere honden zouden het geheim kunnen zijn... ;)


Het hebben van een oudere hond moedigt u aan om naar buiten te gaan en te bewegen, ook al is het maar een ontspannen dagelijkse wandeling. Maar de statistieken tellen niet mee voor de warmte, het gezelschap en de pure liefde die een oudere hond in huis kan halen.


Het woord ‘senior’ krijgt vaak een oneerlijk negatieve connotatie. Toch is een oudere hond simpelweg de term die de meeste dierenartsen gebruiken om een hond ouder dan 7 of 8 jaar te beschrijven. Deze leeftijdscategorie kan echter veranderen, afhankelijk van de grootte en het ras van de hond.


Grote rassen met een kortere levensduur, zoals Duitse doggen, kunnen op 6-jarige leeftijd als senioren worden beschouwd. Kleine rassen of speelgoedrassen, zoals een chihuahua of een jackrussellterriër, mogen pas op de leeftijd van 10 tot 12 jaar een seniorhond worden genoemd. Dus geen exact aantal of een reeks factoren, een oudere hond kan eenvoudigweg worden gezien als een puppy die zijn gouden jaren is ingegaan.


Wat krijg je als je een senior huisdier adopteert?


Adoptieouders die een senior huisdier aan het gezin toevoegen, halen vaak een geheel nieuw niveau van voldoening uit de adoptie-ervaring. Wanneer u een senior adopteert, redt u een leven. In ruil daarvoor krijg je veel liefde van een geweldige metgezel.


Je zult deze senioren uit hun schulp zien komen zodra ze gewend zijn aan hun nieuwe thuis, en je hun ware zelf laten zien: "pure liefde, dwaze manieren en vreugde" in één klein (of groot) lichaam.


Senior honden passen beter bij de levensstijl van veel mensen


Het adopteren van een oudere hond is ook een goed idee voor mensen die minder tijd hebben voor training en verzorging. Hoewel een oudere hond nog steeds actief moet zijn en graag door de buurt wandelt, hoef je je tijd waarschijnlijk niet te besteden aan het verbranden van die beruchte wilde puppy-energie met sprintoefeningen in het hondenpark.

Gewoon met je hond op een bankje in het park genieten van elkaar kan ook


"Als je een minder actieve levensstijl hebt, kan [een oudere hond] goed bij je passen,"


Helaas worden ieder jaar miljoenen puppy's en jonge honden ter adoptie afgestaan, herplaatst of in de steek gelaten. Waarom?


Mensen willen niet langer voor hen zorgen als ze energiek en destructief worden. Meer mensen die oudere honden adopteren die beter bij hun levensstijl passen, is een geweldige oplossing voor dit probleem.


Dat gezegd hebbende, kan het naar huis brengen van een ouder huisdier uit het asiel zijn eigen unieke uitdagingen hebben. Omdat het huisdier al op leeftijd is, kunnen er soms extra gezondheidsproblemen zijn waarmee rekening moet worden gehouden.


Het is niet noodzakelijk ‘goedkoop’ om voor een senior dier te zorgen. Ze hebben regelmatige veterinaire zorg, preventieve zorg en tandheelkundige zorg nodig om in goede gezondheid te blijven.


Maar dat mag iemand er op geen enkele manier van weerhouden een senior huisdier te adopteren. Veel oudere honden zijn nog gezond en actief. Afhankelijk van de leeftijd en het ras van uw oudere hond, kunt u waarschijnlijk vijf of meer prachtige jaren met hem doorbrengen.


adoptanten van senior huisdieren hebben geen spijt


Zodra een adoptant senior hond adopteert wordt, zeggen velen dat ze nooit meer een jonge pup zouden adopteren. Oudere huisdieren zijn vaak de meest dankbare geadopteerden. En als hondenmama van uitsluitend oudere honden ben ik het hier volledig mee eens.


Wanneer een adoptant op latere leeftijd een dier mee naar huis neemt, heeft dat huisdier de neiging te weten dat het geliefd is en geeft het in ruil daarvoor nog meer liefde. Ze weten dat ze zijn geadopteerd door hun held!


Geniet van de Gouden Jaren


Senior honden verdienen het om hun laatste jaren door te brengen in een liefdevol huis dat veilig en geborgen is.


Helaas worden veel oudere honden achtergelaten in asielen zodra ze tekenen van ouderdom beginnen te vertonen, zoals gezondheidsproblemen, of als hun eigenaar niet langer voor ze kan zorgen. Maar luidruchtige, overvolle schuilplaatsen kunnen fysiek en emotioneel moeilijk zijn voor honden, vooral voor honden die gewend zijn om in een huis te leven.


Door een oudere pup te adopteren, kunnen ze zorg en troost vinden bij hun nieuwe familie – en ze tonen hun dank met liefde en kameraadschap.


ondertekend,

een 'Senior Dog' mom-O-Holic van 3 oudjes

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page