top of page
  • Foto van schrijverDog Mom

Laat uw hond NIET achter in een geparkeerde auto!

Bijgewerkt op: 16 jun. 2022


laat je hond niet in warme auto tijdens de zomer

Elke zomer zijn er verhalen over mensen die hun huisdier bij 35+ graden weer opgesloten in hun auto hebben laten zitten. Telkens wanneer ze worden betrapt, krijgen ze alleen een boete, een grap!! In veel van deze gevallen sterft de hond, dus een boete geven aan de eigenaar doet niets voor de hond. Voor iedereen die een hond in een geparkeerde auto zou achterlaten, gelieve GEEN huisdier te nemen. Je bent gewoon niet slim of zorgzaam genoeg en de hond verdient zoveel beter dan jij.


Sommige mensen vinden het niet erg om hun hond in een geparkeerde auto achter te laten terwijl ze 'slechts een paar minuten naar binnen gaan'. Een uur of langer later komen ze naar buiten om hun hond dood in de auto te vinden. Als je er zelfs maar aan denkt om je hond op een warme dag in een geparkeerde auto te laten, daag ik je uit om het hieronder beschreven experiment uit te proberen.


Het duurt slechts enkele minuten voordat een huisdier dat op een warme dag in een voertuig wordt achtergelaten, bezwijkt aan een zonnesteek en verstikking. De meeste mensen realiseren zich niet of staan ​​er niet bij stil hoe warm het op een zwoele dag kan worden in een geparkeerde auto. Op een dag van 25 graden kan de temperatuur in een auto die in de schaduw geparkeerd staat hoger zijn dan 50 graden -- en een verzengende 71 graden bereiken als hij in de zon geparkeerd staat!


Zelfs als de buitentemperatuur rond de 20 graden ligt, kunnen de temperaturen in sommige voertuigen op heldere, zonnige dagen de gevarenzone bereiken. Zoveel experts raden aan om huisdieren niet in geparkeerde auto's achter te laten, zelfs niet voor korte perioden.


Een raam naar beneden draaien of in de schaduw parkeren is geen garantie voor bescherming, aangezien de temperaturen toch in de gevarenzone kunnen oplopen. En als het raam voldoende naar beneden wordt gerold, kan het huisdier ontsnappen. En als een voorbijganger beweert dat hij of zij door de hond is gebeten, is de eigenaar van het huisdier aansprakelijk.
Hoe zit het met het achterlaten van de hond in de auto terwijl de airconditioning aanstaat? Veel mensen doen dit, maar het noodlot kan toeslaan - en dat is ook zo. Zo stierf een politiehond nadat de airconditioning in de patrouillewagen uitviel en warme lucht begon te blazen. De compressor van het luchtsysteem sloeg aan omdat de motor te warm werd. Veel auto's, ook moderne modellen met geautomatiseerde functies, hebben last van hetzelfde probleem.


Probeer dit experiment op een warme zomerdag. Rijd met je auto naar het winkelcentrum, parkeer in de zon, rol de ramen op, zet de airconditioning uit en kijk of je daar tien minuten kunt zitten zonder te zweten, moeilijk te ademen of in paniek te raken. Gebruik een thermometer en kijk hoe de temperatuur gestaag stijgt. Denk nu aan uw hond:


Dieren kunnen niet zweten zoals mensen. Honden koelen zichzelf af door te hijgen en door hun poten te zweten. Als ze alleen oververhitte lucht hebben om te ademen, kunnen dieren instorten, hersenbeschadiging oplopen en mogelijk overlijden aan een zonnesteek. Slechts 15 minuten kan genoeg zijn om de lichaamstemperatuur van een dier te laten stijgen van een normale 38 tot dodelijke niveaus die het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem zullen beschadigen, waardoor het dier vaak comateus, uitgedroogd en het risico loopt op blijvende schade of overlijden.


Preventieve maatregelen:

* Laat uw hond thuis op warme dagen.

* Neem op reis met uw huisdier voldoende vers drinkwater en een bakje mee.

* Laat honden niet los rondrijden in de laadbak van pick-up trucks. Het hete metaal kan de poten van een hond verbranden, de zon en rondvliegend puin kunnen de hond pijn doen, de hond kan per ongeluk uit de vrachtwagen worden gegooid als de remmen plotseling worden gebruikt, en de hond kan eruit springen als hij bang is of als hij/zij ziet iets interessants om na te jagen. Gebruik in plaats daarvan een bench om een ​​veiligere ruimte voor de hond te creëren als u de hond niet in de cabine van de vrachtwagen kunt plaatsen.


* Leg de hond in de schaduw, een ruimte met airconditioning of naar de dierenarts als u tekenen van hitte-uitputting ziet, waaronder rusteloosheid, overmatige dorst, zwaar hijgen, lethargie, donkere tong, snelle pols, koorts, braken, glazige ogen, duizeligheid of gebrek aan coördinatie. Om de lichaamstemperatuur geleidelijk te verlagen, geeft u het dier water te drinken, legt u een koude handdoek of ijszak op het hoofd, de nek en de borst en/of dompelt u de hond onder in koel (niet koud) water. Bel uw dierenarts.


Als u op een warme dag een huisdier in een voertuig ziet, onderneem dan onmiddellijk actie:


* Noteer het automerk, model, kleur en ga dan naar de dichtstbijzijnde winkels en vraag de managers om de eigenaar op te roepen.

* Bel de politie, die meestal veel sneller kan reageren dan de dierenambulances.


ondertekend

een hondenmama, de politie belt als ze op een warme dag een hond in een auto zie zitten!7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page